Nová zelená úsporám bude vyhlášena v dubnu 2015

26.02.2015 10:00

 

 

O dotace na energetické úspory, zateplení a renovace v rámci programu Nová zelená úsporám budou zájemci moci žádat nejpozději od června 2015. Výzvy k podávání žádostí budou vyhlášeny začátkem dubna, jejich příjem začne podle MŽP ČR do 2 měsíců od vyhlášení výzvy. Podpora je určena majitelům rodinných domků po celé republice a obyvatelům bytových domů v Praze. V programu bude pro rok 2015 určeno 1,1 miliardy korun. 

Na bytové domy půjde podle ministra životního prostředí ČR p. Brabce až půl miliardy korun, zbytek si rozdělí vlastníci rodinných domů. Loni program trval 9 měsíců a na Státní fond životního prostředí (SFŽP) došlo přes šest tisíc žádostí za 1,4 miliardy korun. Zhruba 0,5 miliardy korun se tedy převedlo do letošního roku. 

Nově bude možné zrealizovat dílčí opatření v oblasti zateplení, tzn. například jen vyměnit okna, zateplit fasádu atp. Na podporu tak budou moci dosáhnout i ti, kteří aktuálně nemají pohromadě peníze na větší investice. Dále nebude závazný seznam firem a výrobků. Oba seznamy, které zaštiťují kvalitu nabízených služeb i výrobků, budou tak nyní jen doporučující. Dříve si musel každý žadatel o dotaci objednat výrobek nebo firmu právě jen z tohoto speciálního seznamu firem, které dostaly od SFŽP autorizaci. Letos bude výběr firmy pouze žadateli. 

Pro kompletní zpracování žádosti si SFŽP přesně stanovil lhůty – do 3 týdnů od podání žádosti by měl žadatel vědět, zda dotaci obdrží. Pokud s žádostí uspěje, projekt úspěšně zrealizuje a na SFŽP doloží faktury, fond by mu měl během dalších 3 týdnů peníze vyplatit.